Якщо ви збираєтеся зайнятися укладанням тротуарної плитки то перш за все потрібно визначитися з її вибором і якістю.

Як розповіли фахівці, розпізнати якість плитки або брущатки по її зовнішньому вигляду звичайному споживачеві практично неможливо — адже якість бруківки тротуарної (як і якість будь-якого виробу з бетону), можна досліджувати тільки за допомогою спеціального обладнання. Тому перед споживачем стоїть нелегке питання: «Як уникнути придбання неякісного товару?». Ми вважаємо, що відповіддю на подібне питання можуть послужити наступні поради добросовісних виробників:

Дзеркальна поверхня плитки досягається шляхом введення в бетон спеціальних добавок, або додаткової води. Причому, якщо добавки поліпшують бетон, то вода — ворог хорошої бруківки. Неякісна бруківка може виглядати абсолютно гладкою, проте вона не буде міцною, тому що виготовлена з надлишком води. Помічено, що якісна бруківка при ударі однієї плитки про іншу видає «дзвінкий» звук, в той час як «водяниста» — глухий.

Вибір тротуарної плитки. Якість бруківки (тротуарної плитки).

Хороша бруківка може бути яскравого, насиченого кольору. Але в цьому випадку при виробництві повинні застосовуватися тільки імпортні пігменти в строго певній пропорції. Зайва насиченість кольору може сказати споживачу про передозування фарбника, що не сповільнить позначитися на характеристики міцності плитки.

Якісна бруківка, виготовлена на спеціальному устаткуванні з якісних матеріалів, не може бути дешевою. Як правило, дешеву тротуарну плитку пропонують дрібні виробники, які не мають в своєму розпорядженні достатньої матеріально-технічною базою, і використовують підручний, не завжди відповідає вимогам ТУ, матеріал. При замовленні дорожнього покриття не полінуйтеся навести довідки про виробника: як давно він працює на ринку, якщо на продукцію сертифікат якості.

До речі, купуючи тротуарну плитку, не зайвим буде знати наступні, «прописні істини»:

Слід серйозно ставитися до розрахунку кількості плиток, необхідного для мощення поверхні, так як докупити точно таку ж плитку буде дуже проблематично. Як правило, продукція від одного і того ж виробника, але з різних партій — відрізняється один від одного за тону (а іноді і за розміром). У партії тротуарної плитки навіть самого високої якості може міститися бракований матеріал. Європейські (ЕМ) і міжнародні (130) стандарти допускають наявність 5% дефектної плитки на партію товару.

Загальна площа замовляється плитки повинна бути приблизно на 7-10% більше, ніж площа облицьовується поверхні. Це обумовлено тим, що деяку частину плитки доведеться утилізувати при підрізці бруківки. Кількість «зайвої» плитки залежить не тільки від форми і розмірів облицьовується поверхні, але і від способу укладання тротуарного покриття (наприклад, при діагональної або кругової укладанні відходів, як правило, більше, ніж при паралельній). До речі, після закінчення облицювальних робіт не зайвому буде залишити з десяток запасних плиток — про всяк випадок.

У більшості країн Західної Європи, на кожного жителя припадає більш ніж по 1-5 м покладеної тротуарної плитки. В Україні ж цей показник значно менше 1 м на людину. Так що український ринок бетонної бруківки має досить непогані перспективи росту. До того ж і міська влада, і приватні домовласники вже оцінили ті переваги, які дає благоустрій пішохідних і паркових зон за допомогою тротуарної плитки.

Материал з сайту http://ukrarticles.pp.ua

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *